Текстилната фабрика в Казанлък отива в историята
Текстилната фабрика в Казанлък отива в историята / Казанлък ком


205 работника на казанлъшката текстилна фабрика „ Катекс", известна и като фабриката на братя Стайнови, или текстилен комбинат „Димитър Благоев", остават без работа от 20 септември. Причината на практика целият персонал да се окаже на улицата , е затварянето на предприятието, което е с над 160 годишна история.


Решението за тежката мярка ена Борда на директорите от 20 юли тази година, когато се решава да се преустановяване дейността на производственото направление и премине към освобождаване на работещите в дружеството.
Процедурата за това вече е в ход: от от 1 август 205 работници са в платен престой, на 20 август започва връчването на предизвестията за уволнение, от 20 септември започват и самите уволнения.
Основен мотив за затварянето на фабриката са стангнация на пазара, силната конкуренция, губещото производство.

В отчет от миналата година , изпълнителните директори на компанията Иванка Якмаджиева и Димитър Димитров са посочили два варианта за излизане от ситуацията: преминаване към производство освен на вълнена, но и на други видове прежда или предпирятието да стане логистичен център на индийски и китайски прежди.
Проблемите в текстилното предприятие, някога една от казанлъшките емблеми, не са от от днес: от 2009 година насам работниците са били на непълно работно време и 7-часов работен ден.

За съдбата на работещите във фирмата, които са основно жени и повечето с над 30 години работа в текстилната фабрика, са постигнати към момента споразумения между представляващите дружеството и синдикатите. От КТ „ Подкрепа" ги определят като нищожни. Ръководството на „Катекс" не отстъпва и предлага на освободените работници да се изплати само едно обезщетение, което на практика е в минимален размер, поради непълното работно време, на което години наред са работили текстилничките.
Постигнати са договорености да бъдат изплатени 6 брутни работни заплати на хората, които ще се пенсионират до края на 2016 година и по 4 брутни работни заплати на 12 работници, на които предстои пенсиониране през 2017 година. Втората договореност е, ако даден работник си намери работа в периода на предизвестието от „Катекс", да не връща разликата в изплатените му средства за срока на предизвестие.

Основни собственици на акционерно дружество „Катекс", което отива в историята, са „Екорес проект 2003" - 36.83%, БОСТ АД - 42%, „Венчър Екуити България" - 16%. Последното дружество е 100% собственик на „Руно". Предприятието, което години наред преработваше вълна, отдавна преустанови тази дейност и в момента се занимава с възобновяеми енергийни източници и производство на череши.

 

Назад в годините текстилната фабрика в Казанлък бе едно от водещите предприятия в района и местна емблема.

За нуждите на фабриката дори бе създадено и училище, което в момента обучава кадри за туризма и леката промишленост. В разгара на соца  фабриката бе обучителен център за китайци, виетнамци и други работници от Азия, които усвояваха тънкостите на текстилната промишленост.  Днес бившите азиатски ученици на ТК "Димитър Благоев" са преки конкуренти и една от причините фабриката на казанлъшките индустриалци Стайнови да отиде в историята.  
На фона на предстоящото затваряне на „Катекс", пазарът на труда в Казанлък е залят от оферти за работа, но се търсят основно кадри с техническо образование за нуждите на машиностроенето.