откриване
откриване / netinfo
Обновената сграда на Технически колеж – Казанлък към Технически университет – София бе открита официално. В навечерието на Деня на будителите кметът на община Казанлък Галина Стоянова посочи като съвременни будители представителите на местния бизнес. „Всеки от бизнеса в Казанлък даде своя принос днес да имаме Технически колеж. Това са хората, които дадоха и дават отличен пример за последователност в желанието си да го има Колежът и днес мога да заявя, че това са едни от народните будители в Казанлък – местният бизнес. Поздравявам ги, че са родолюбиви , че сърцата им са в Казанлък, че целите и мислите им са дългосрочно свързани с града. Така е пребъдвал и ще пребъде Казанлък“, посочи Стоянова.

Своята благодарност към Община Казанлък и бизнеса изказа и ректорът на Технически университет – София проф. Георги Михов. „Колежът не е само цел за Казанлък. Той е кауза и днес в него е надеждата за обучаването на кадри за машиностроителния бизнес в града. Благодарни сме за дарителството от страна на местния бизнес. Явно духът на хората в Казанлък е жив и възрожденският пламък не е угаснал.“ 

Кметът на Казанлък връчи Благодарствена грамота и Почетния знак на Казанлък на изпълнителния директор на „Арсенал“АД Николай Ибушев за активната му роля при набирането на дарителски средства за ремонта на сградата и на ректора на Технически университет – София за големия принос в сбъдването на мечтата на казанлъчани да имат Технически колеж.

Сградата на бившата Професионална гимназия по строителство бе предоставена за ползване и стопанисване от Технически университет - София за нуждите на колежа в Казанлък с Решение № 29 от март 2018 г. Ремонтните дейности започнаха след съвместната инициатива на Община Казанлък, местния бизнес и колежа и набраните над 320 000лв. от 32 фирми и 14 физически лица.

С осигурените средства бяха финансирани ремонтните дейности по сградата: подмяна на ел. инсталацията, монтаж на LED осветление, съгласно всички съвременни изисквания, изграждане на нова отоплителна инсталация и газификация. Помещенията са цялостно санирани, нови са подовата настилка и санитарните възли. Монтирани са СОТ и видео наблюдение. Изградените съвременни системи за визуализация ще подпомагат преподаването на учебния материал.

Тази година Технически колеж - Казанлък прие студенти за втори път по специалността „Технология на машиностроенето”. Така в единственото легитимно висше училище в града, звено на Технически университет – София в обновената сграда се обучават близо 150 студенти в първи и втори курс.