Старозагорски минерални бани
Старозагорски минерални бани / община Стара Загора
Старозагорските минерални бани-място за почивка и туризъм (СНИМКИ)
102131
Старозагорските минерални бани-място за почивка и туризъм (СНИМКИ)
  • Старозагорските минерални бани-място за почивка и туризъм (СНИМКИ)
За да стигнеш до Старозагорските минерални бани са необходими около 30-тина минути с кола или автобус. 

Преди близо век обаче  до курортното селище се стигало с каруци и се пътувало дълго, разказва Снежана Маринова от Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. „Цялата фамилия ставала рано сутринта, подготвяли каруците с черги, а пътуването  траяло цял ден, а понякога и два, което си е било цяло приключение. Хората нощували в т.нар. общински стаи, а понякога  се налагало да пренощуват и в самата баня“.

Емблематична е сградата на банята, за която сегашният кмет на селището Станчо Станев разказва, че ще бъде върната към предишния си живот. В момента, заедно с община Стара Загора се работи по проект, в който е предвиден цялостен ремонт, разкопки и реконструкция на Римската баня.

Старозагорски минерални бани
община Стара Загора


А Старозагорските минерални бани са известни още от античността, когато  древните открили, че водата, която извира там, е полезна, а природата и климатът подходящи за отдих и почивка. Снежана Маринова добавя, че всички тези дадености са забелязани още през Възраждането, когато предшествениците ни вече рекламирали лековитата вода. Десетки са спомените за мястото, като по-любопитни са разказите на  старозагореца Андрей Тошев, на учителя Христо Минев, на поп Минчо Кънчев. През 30-те години на миналия век старозагорската община видимо засилва рекламата в местните вестници. Това е и периодът, в който започва строителството на хотели, осигурен е удобен транспорт до селището. Във в-к „Дума“ от 1 август 1937 година е посветена цяла страница за баните и хотела, в която освен снимки има описание на качествата на лековитата вода, изследвана още в края на 19-ти век. В текста се разказва и за археологическите находки,  открити от Христо Райков-организатор на Историческия музей в Стара Загора, сред които известната мраморна фигурка на жена. Статията завършва с призив към хората от Царство България да посетят Старозагорските минерални бани. Цялостното развитие на курорта е проследено в книгата на доц. д-р Светла Димитрова „Старозагорските минерални бани-история в 8 хиляди години“, издадена през 2017 година.

В наши дни курортът посреща летовници от региона, страната и чужбина, обяснява кметът на баните Станчо Станев и уточнява, че те имат богат избор от различни по категория хотели, с над 1000 легла. Най-търсени са местата за настаняване със СПА-центрове и басейни, а хората обичат и да релаксират в парковете, да се разхождат по екопътеките, да се заредят енергийно в местността „Богородична стъпка“. Разбира се, мнозина идват заради лековитата вода. Минералните извори са разположени в района на Старозагорските минерални бани, а водата излиза на повърхността от 1600 м дълбочина с температура около 40 °C и дебит 12 л/сек. Тя е леко минерализирана, хипертермална, с неутрална реакция. Съдържа хидрокарбонати, сулфати, калций, магнезий, силиций, флуор и други микроелементи. Има лечебни свойства при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни болести.

Старозагорски минерални бани
община Стара Загора


Освен за туризъм и лечение, старозагорци и гости познават мястото и покрай съборите и празниците, които се организират ежегодно. Най-големият е Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка", който предстои на 24 и на 25 август. И тази година домакините очакват многобройни посетители, десетки изпълнители и танцьори, туристи. За тях отново ще има улица на занаятите, селски двор, детски кът и пленер.

И освен  че кметът кани всички, които още не са били част от празника да го посетят, обещава, че се мисли и за още една емблема на града и курортното селище-плажа на Старозагорските бани. През годините за него бяха обявени три търга, но до купувач не се стигна. Апелът на кмета Станев към следващото общинско ръководство е да намери сили и средства плажът да се ремонтира, за да се ползва отново от старозагорци и гости на курорта.

Старозагорските минерални бани са обявени за национален курорт през 1967 година.

В прикачения звуков файл чуйте още за баните-място за отдих и туризъм, само на около 15 километра от Стара Загора.