Старозагорци взеха участие в общественото обсъждане на проекто-бюджета за 2011 на Общината
Старозагорци взеха участие в общественото обсъждане на проекто-бюджета за 2011 на Общината / DarikNews.bg, Невена Божкилова

Общественото обсъждане на проекто-бюджета за 2011 година на община Стара Загора започна днес от 14:00 часа в зала „П.Р.Славейков" в сградата на Общината. Предвидените разходи са 78 милиона 789 хиляди лева. В това число влизат приходи за делегирани държавни дейности - 41 милиона 513 х. лв, приходи за местни дейности - 37милиона 276 х. лева. Взаимоотношенията на Община Стара Загора с Централния Бюджет съгласно Закона за държавния бюджет на РБ за 2011 г. са в размер на 44 милиона лева.

Гражданите се включиха активно в общественото обсъждане. Разгорещено, с упреци към местното управление, се намеси директорът на III ОУ "Кольо Ганчев" Иван Колаксъзов. Той коментира парадокса, че в 21-ви век не само учебното заведение няма канализация, но и жителите на самия кв. Кольо Ганчев. Колаксъзов не спести коментарите си, че екипът на кмета бездейства. От своя стрена проф. Танчев разясни, че кварталът е включен в проект за изграждането на канализация. Средствата, които са отделени от бюджета са предвидени за ликвидирането на септичната яма на училището.

"Безобразно е състоянието на ул. "Подп. Клитин" северно от ул."Граф. Игнатиев № 53" до "Ген Столетов" № 50 с №100. Такава кал няма и по селата." Това сподели в залата на Общината Надя Балабанова, която живее в този район. "Още през 2008 година ни беше обещано, че проблемът ще бъде решен. Но това все още не се е случило", обясни гражданката. Кметът проф. Светлин Танчев обеща, че следващата седмица инж. Митьо Славов ще огледа въпросния проблемен участък.

Старозагорци взеха участие в общественото обсъждане на проекто-бюджета за 2011 на Общината
netinfo

Директорът на СОУ "Железник" Донка Ангелова също изрази притесненията си за безопасността на учениците, заради недостроената част на сградата, която е опасна за живота на децата. По този проблем общината обеща да вземе мерки и да обезопаси постройката с ограда. Но не се очаква в скоро време, да се газифицира училището. Това е изключително сериозен проблем, защото плащаме по 2.40 лева за един литър промишлен газьол, обясни Ангелова. Това означава, че за една седмица училището плаща по 12 000 лева, коментира още директорът.

Относно проекто-бюджета кметът Танчев коментира: "Въпреки очакванията за трудна финансова година и възможностите, които законодателството предостави за увеличаване размерите на местните данъци през 2011 година ние запазихме определените данъчни ставки от 2010 година. Не се промениха и размерите на таксите за детски градини, детски ясли и предоставяните социални услуги независимо от факта, че таксите които се заплащат покриват все по-малка част от реалните разходи по предоставянето на услугите. По този начин ние без да натоварваме допълнително гражданите на общината в трудните условия в периода на криза ще предоставяме същите по количество и качество услуги."