СОУ Максим Горки на половин век
СОУ Максим Горки на половин век / DarikNews, Невена Божкилова

50-годишния юбилей на СОУ „Максим Горки" ще бъде отбелязан подобаващо с разнообразни прояви през следващата седмица. Кулминацията е тържественият концерт на 31 март в операта от 18:00 часа. За съжаление 80-годишната внучка на Максим Горки не може да дойде за честванията. Тя е именита актриса в московския театър и въпреки възрастта си има ангажименти по случай Международния ден на театъра - 27 март.
Ръководството на старозагорската гимназия е поканило възрастната актриса, нейната дъщеря и пра-пра внука на Максим Горки, който също е актьор, за празника на Стара Загора - 5 октомври. „Надяваме се след като поканата е отправена още от сега, да ни включат в графика си", коментира директорката на школото Мариана Пенчева.

На тържествения концерт са поканени още посланици, обществени личности, бивши учители и възпитаници на гимназията. Няколко делегации с гости от чужбина също ще уважат юбилярите. След броени дни пристигат ученици и техните ръководители от Русия и Франция.

Трите училища в Стара Загора, които навършват половин век, ще залесят кът от парк Аязмото. Освен руската гимназия юбиляри са още Професионалната гимназия по Електроника „Джон Атанасов" и Целодневна детска градина №13 "Пролет". Те ще се съберат на 30 март от 9:00 часа в парка.

От 12:00 часа следващата събота в сградата на СОУ „Максим Горки" ще бъдат представени филми и клипове от Националния конкурс „Моето училище - вчера, днес и утре". В юбилейния конкурс има и международно участие от Русия, Франция и Румъния. Наградените са в три възрастови групи - от 5 до 15 години; 11 - 15 години; 16 - 20; и над 20 години. Над 250 участници са предали своите есета, стихове, картини. Дори след крайния срок е пристигнала картина от Русия за конкурса. Около 1000 са събраните произведения в направленията литература, изкуство и информационни технологии. Председател на журито е Леда Милева.

Подробности може да откриете на сайта на школото http://soumgsz.info/cms/node/13.