Регионална библиотека
Регионална библиотека / Dariknews.bg
Традиционният за януари София МЕНАР Филм Фест отново ще гостува в Стара Загора. Програмата представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток и Северна Африка, като включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им.

В Стара Загора фестивалът ще се проведе от 14 до 26 януари в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. В селекцията влизат 5 игрални, 2 документални филма и Късометражна програма с 6 заглавия.  Държавите, които са представени са: Египет, Турция, Иран, Йордания, Ливан, Казахстан, Германия, Алжир.

Откриването е на 14 януари от 18:30ч. с предложението на Египет за чуждоезичен Оскар: „На края на света“ (Yomeddine, 2018) на режисьора Абу Бакр Шауки.

Прожекциите са в рамките на две седмици във вторник и четвъртък от 18:30ч, а в събота от 14:00ч. и 16:00ч. от 14-ти до 25-ти януари (събота), когато фестивалът ще бъде закрит с документалния филм на Ян Артюс – Бертран: „Алжир отвисоко“. На 26-ти януари (неделя) от 16:00 часа е извънредната прожекция на миналогодишния фаворит на публиката: „Оскърбление“ (The Insult, 2017, Ливан).

Традиционно и тази година по време на  МЕНАР Филм Фест, Книжарница в куфар ще бъде на място и ще предложи собствената си селекция от заглавия на книги допълващи темите и регионите представени на екран.

Билети: 5 лв. / 3 лв. за ученици и пенсионери, посещение на всички филми: 30 лв. Билети онлайн в платформата на epaygo.bg или на място 1 час преди прожекцията!

Ето и цялата програма:
14 януари 2020 г. (вторник), 18:30 ч. – Откриване, зала първи етаж
„На края на света“ (Yomeddine)
Египет (2018) 97 мин.
Режисьор: Абу Бакр Шауки
В ролите: Ради Гамал, Ахмед Абделхавез, Осама Абдала
Един отхвърлен от обществото добряк, едно остроумно хлапе и едно уморено магаре тръгват на дълго пътешествие из прашните египетски пътища в търсене на нещо, което никога не са срещали, но цял живот копнеят за него.
Трогателната история на Бешай и Обама докосна зрителите и критиката по целия свят и спечели десетки награди, включително от фестивалите в Кан, Валядолид и Филаделфия. Освен че беше номиниран за „Златна палма” в Кан, дебютът на Абу Бакр Шауки беше избран да представи Египет и в надпреварата за чуждоезичен „Оскар”.
 
16 януари 2020 г. (четвъртък), 18:30 ч., зала първи етаж
„Капан“ (Trap)
Турция (2019) 84 мин.
Режисьор: Сеид Чолак
Сценарист: Сеид Чолак, Гювен Адъгюзел
С: Онур Дилбер, Серкан Алтънташ, Ясемин Гиргин, Мюнибе Милет
„Каквото вземеш от природата, и тя си го взима от теб“. Монотонното ежедневие на петима рибари от малък остров насред планинското езеро Бейшехир тече според закона на природата. С идването на зимата, водата в езерото замръзва и от планината слиза вълк. Хищникът е минал по леда и е на острова. Сега всички се страхуват за живота си. Страхът и чувството за самосъхранение отприщват дивия звяр у човека и извикват у него невиждани сили.
 
18 януари 2020г. (събота), зала първи етаж
14:00 ч. – „Домино“ (Domino)
Иран (2019) 86 мин.
Режисьор: Лале Барзегяр
Сценарист: Лале Барзегяр
С: Соня Санджари, Араш Афиф, Кейван Мохамади
Ялда се опитва да се помири със съпруга си, защото се страхува от мнението на околните. Когато и двамата решават, че повече не могат да живеят заедно и трябва да се разделят, Ялда е принудена да се върне при родителите си. Те обаче не са готови да приемат факта, че дъщеря им е разведена и решават да скрият това от останалите роднини. Положението на Ялда се усложнява допълнително, когато в живота й се появява нова сродна душа.
16:00 ч. – „Сазът: Ключ към сърцето“ (Saz: The Key of Trust)
Германия-Турция (2018) 90 мин.
Режисьор: Стефан Тално
Сценарист: Стефан Тално
Петра е от малкото европейски музиканти, които свирят на саз. За нея той е най-скъпият, но най-потаен инструмент, мост, който свързва континенти, векове и култури, за да стигне и до нейното сърце. В търсене на родното място, тя тръгва по следите му: из закътани балкански селца, през шумния Истанбул, към мразовития Кавказ, чак до град Хорасан в Иран, на 10 хиляди километра от дома й в Берлин. Навсякъде по пътя си тя среща музиканти и иска от тях само едно: да й изсвирят песен със своя саз.
 
21 януари 2020 г. (вторник), 18:30 ч., зала първи етаж
„Приказният замък“ (The Castle of Dreams)
Иран (2019) 86 мин.
Режисьор: Реза Миркарими
Сценаристи: Мохамад Давуди, Мохсен Гараи
С: Хамед Бехдад, Жила Шахи, Азаде Нобахари, Нюша Алипур
Джалал трябва да се погрижи за двете си деца, след като научава за смъртта на съпругата си, с която отдавна са разделени. Мъжът има връзка с друга жена и не си представя двете хлапета да живеят при него. Самите деца предпочитат да останат при леля си, вместо да заминат с баща си. Но чичо им отказва да се грижи за тях и настоява Джалал да поеме отговорност за децата си.

23 януари 2020г. (четвъртък), зала първи етаж
18:30 чКъсометражна програма 1
„Контакт“ (Contact)
Ливан (2019) 21 мин.
Режисьор: Самир Сиряни
Единак, живеещ близо до границата, стреля по бежанците, които се опитват да пресекат незаконно браздата. Един ден намира запис в поредната жертва и решава да го преслуша.
„Сокотра – невидимият остров“ (Socotra – The Invisible Island)
България (2019) 10 мин.
Режисьори: Румяна Христова, Георги Кожухаров
Георги Кожухаров и Румяна Христова, достигат до едно от най-недостъпните късчета земя на планетата – остров Сокотра, Йемен.След няколко дни нелегално плаване през Арабско море, те акостират на брега на остров Сокотра, известен със своята ендемична, сюрреалистична природа. От началото на войната в Йемен, достъпът на журналисти до острова е забранен. Затова Румяна и Георги се представят за антрополози и с помощта на фалшиви писма от български университет, успяват да прекарат 12 дни на Сокотра, заснемайки и документирайки историите на местните.
„Клане“ (Slaughter)
Иран-Ирак (2018) 13 мин.
Режисьори: Саман Хосейнпур, Ако Зандкарими
Гасем е принуден да продаде кравата си, за да преживее семейството тежката зима в планината. Но кравата изчезва.
„Брат“ (Brother)
Италия (2019) 15 мин.
Режисьор: Бепе Туфаруло
10-годишният Али и 18-годишният му брат Мохамед губят родителите си и дома си след бомбардировка в Кабул. Едва съвзели се от ужаса, сега момчетата трябва да се разделят.
„Тежко бреме“ (The Heavy Burden)
Турция (2019) 17 мин.
Режисьор: Йълмаз Йоздил
Време е старият Бозо да бъде пенсиониран и да се сбогува с туристите по улиците на Мардин. Но дядо Авдел не може да се примири, че най-доброто магаре в града ще бъде пенсионирано и той ще загуби прехраната на семейството си. На помощ идва племенникът му, който е готов да осигури нов помощник на дядо Авдел – младо магаре от Сирия.
„Въздух“ (Air)
Казахстан (2018) 14 мин.
Режисьор: Айжана Касимбек
Младо момче мечтае да стане пилот, но ежедневието му е отдадено изцяло на парализирания му дядо, чието състояние се влошава от ден на ден.
 
25 януари 2020г. (събота), зала първи етаж
14:00ч. – Да се помирим след сватбата
Peace After Marriage
САЩ-Йордания (2013) 86 мин.
Режисьори: Бандар Албуливи, Гази Албуливи
Сценарист: Гази Албуливи
С: Хиам Аббас, Гази Албуливи, Омер Барнеа, Асаф Коен
Арафат е палестинец, който живее в Щатите. Младият мъж има сексуални проблеми, които решава да сподели пред анонимна група на сексуално пристрастени.
Сред членовете на групата е и Кени, който бързо се сприятелява с Арафат и решава да му помогне с лечението. За да спечели пари палестинецът се съгласява да се ожени за еврейката Мики, която така ще получи Зелена карта. Новината предизвиква истинска война в семейството на Арафат, чийто родители няма да се спрат пред нищо, за да разведат любимия си син с нежеланата снаха.
 
 16:00ч. – Закриване на фестивала с прожекция на
„Алжир отвисоко“ (Algeria From Above)
Франция (2015) 88 мин.
Режисьор: Ян Артюс-Бертран
Сценарист: Мишел Питио
Полетете над най-голямата африканска държава, вижте отвисоко лазурните води на Средиземно море и безкрайните пясъчни дюни на Сахара, разходете се сред колоритните сергии на пазара в медината на Оран и сред тесните улички в емблематичната касба на столицата Алжир, понесете се над десетките мостове в древния Константин и оживените плажове на модерна Анаба.

26 януари 2020г. (неделя), зала първи етаж:
16:00ч. – Извънредна прожекция на филма фаворит от МЕНАР Филм фест 2019г.:
16:00 ч. – Оскърбление
Игрален филм, Ливан – Франция (2017), 112 мин.
Режисьор: Зиад Дуейри
Едно безобидно спречкване на улицата в Бейрут изправя двама мъже един срещу друг и е на път да прерасне в тежък конфликт. Гордостта и на двамата е накърнена. Единият очаква извинение, но никога не го получава. Враждата им стига до съда. Толкова са убедени в правотата си, че се явяват сами без адвокат. Всеки е прав за себе си и е готов да защити честта и името си. Личната история на Тони и Ясер изважда на светло дребни предразсъдъци и отприщва много насъбран гняв като противопоставя две общности в един град и отваря старите рани на миналото.