Село Яворово иска да е към Стара Загора
Село Яворово иска да е към Стара Загора / DarikNews, архив

Близо 81% е била избирателната активност в село Яворово, където вчера се проведе референдум за присъединяването му към община Стара Загора. От 478 жители по постоянен и настоящ адрес, 386 са се включили в гласуването. 346 от тях са пуснали гласа си „ЗА" отделянето на селото от община Чирпан, което е 90% от упражнилите правото си на вот. 22-ма са били „ПРОТИВ". Невалидните бюлетини са били 18 на брой. Изборният ден е преминал спокойно.

Кметският наместник Райчо Стоев обясни, че от 420 къщи в Яворово, едва две-три домакинства имат близки в Чирпан. Останалите уреждат делата си в Стара Загора. Стоев даде пример със случаите, когато се налага да викат линейка в селото. Тя пристига от Чирпан, болният го настаняват там, а близките му пътуват от Стара Загора, за да го видят или го преместват в болница в областния град. Транспортът до Чирпан също не е удобен, в сравнение с този към града на липите.

При положителен вот областният управител на Стара Загора е длъжен в едномесечен срок да внесе писмен доклад в Министерския съвет относно исканата промяна. Кабинетът приема решение, с което предлага на президента да утвърди исканата промяна.