Седмият събор Богородична стъпка започва
Седмият събор Богородична стъпка започва / DarikNews.bg, архив

Седмото издание на Националния тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка" се открива утре от 11 часа на Старозагорските минерални бани.

Местността Богородична стъпка се счита за свято място и хората вярват, че водата, която извира във вдлъбнатина с форма на човешка стъпка, е лековита. Автобуси ще превозят безплатно желаещите да посетят феномена.

Заради изключителния интерес и рекордния брой от 3500 участници, тази година за събора са изградени 3 сцени на открито. Заявили са участие 118 индивидуални изпълнители и 158 колектива, които ще представят народни песни, танци, традиции и обичаи от всички фолклорни области на България.

На Улицата на занаятите майстори от цялата страна ще покажат собственоръчно изработени старинни оръжия, дървообработка, иконопис, керамика, плетива, традиционни украшения и др. Заедно с децата от Общински детски център в Детския пленер за рисунки ще могат да участват всички малки посетители на събора. Представители на клубове по народни танци от Стара Загора ще показват на всички желаещи как да усвоят стъпките на българските хора.

Съборът е организиран от Община Стара Загора, Тракийско дружество „Одринска епопея" - Стара Загора и местното кметство. Началото на програмата е в 9.00 часа, а официалното откриване е от 11 ч. на І сцена.