кръстовище Стара Загора
кръстовище Стара Загора / община Стара Загора
Без конфликтни ситуации между шофьори и пешеходци
Три светофара ще бъдат със заявка за пресичане от пешеходци. Те ще бъдат разположени на бул. „България“ при магазин „Зора“, по пътя към село Старозагорски бани – ул. „Ал. Константинов“, както и на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ до бившия завод „Родопа“.
 
Работи се и по изграждането на две изцяло нови светофарно регулирани кръстовища - бул. „Руски“ и ул. „Генерал Гурко“, както и на ул. „Ген Столетов“ и ул. „Княз Александър Батенберг“.
 
На седем старозагорски кръстовища ще бъде въведена нова светофарна сигнализация, чрез която ще се избегнат конфликтни ситуации между пешеходци и шофьори. По този начин пътнотранспортните произшествия ще бъдат сведени до минимум, обясни ресорният зам.-кмет Йордан Николов. Той уточни, че това се случва благодарение на подменените светофарни контролери, част от дейностите по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“.
 
Нововъведенията са свързани с едновременното пропускане на пешеходци във всички посоки, като в този момент превозните средства са спрели. След това поетапно ще започва пропускането на автомобилите.
 
При шест от кръстовищата в Стара Загора вече е въведена новата организация на движение: „Христо Ботев“ и „Руски“, „Генерал Гурко“ и „Св. Отец Паисий“, „Генерал Столетов“ и „Ангел Кънчев“, „Генерал Столетов” и „Цар Иван Шишман“, „Генерал Столетов“ и „Руски“, „Генерал Столетов“ и „Хаджи Димитър Асенов“. Предстои промяната да има и на ул. „Генерал Гурко“ и бул. „Руски“.