Затворено
Затворено / iStock/Getty Images
На магазин „Па-Па“ в Стара Загора бе предписано да преустанови своята дейност, информират от РЗИ след проверка.
 
Обектът работи и извършва търговия с детски играчки, бебешки аксесоари, санитарно-хигиенни материали, перилни и почистващи препарати, бебешки и детски козметични продукти, бебешки и детски дрехи и храни.
 
При проверката на Здравната инспекция бяха предоставени за проверка Удостоверение за регистрация на Областна дирекция по безопасност на храните - Стара Загора за обект – самостоятелен щанд за търговия на дребно с детски храни.
 
Обектът не е хранителен магазин, съобразно номенклатурата на Българската агенция по безопасност на храните. Хранителните магазини могат да бъдат: смесен магазин за търговия с храни и нехранителни стоки, смесен магазин за търговия с няколко групи храни, специализиран магазин, супермаркет и хипермаркет.
 
От РЗИ информират, че магазинът не отговаря на критериите, предвидени в т. 13 от заповедта на министъра на здравеопазването, според която обект, намиращ се в търговски център може да работи:
 
Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговски центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.“