Малина Петрова
Малина Петрова / Личен архив
За казанлъчани и тези, които обичат небето тази светлоока и руса жена не е новина. Тя е едно от местните очарования и една от жените, по които се извръщат глави.

Просто е от другата порода. Тази, която не се бои от високото. Нито от риска, нито от високите скорости,  адреналина и по тази причина има привилегията да се възхищава на света .. от високо.

Малина Петрова-Соломаха е една от жените пилоти в България. Работи на казанлъшкото летище като инструктор на млади пилоти.

Да „опитоми“ самолета е нейна мечта. С уточнението, че е същото като шофирането, но не съвсем: защото отговорността във въздуха е много по- голяма. 

Започва се мотивирано и с усет. И много желание. После идват и възможностите. 

В небето е от 20-годишна и не счита професията си за мъжка. Има и свой кумир в небето и жена, от която е научила безценни уроци за  летенето, авиацията. Животът,  гледан отвисоко.

От единствената жена в света, управлявала правителствен самолет и с привилегията да е българка Валентина Цветкова, Малина Соломаха е научила, че за авиацията трябва да си много подготвен и в тази професия на жените е трудно, затова е нужно да се подкрепят взаимно. Авиоинструкторката в свръхлеката авиация влага много обич и търпение в обучението на младите пилоти.

Мотивирана е да опазят и надграждат съживената отново традиция за летенето. Казва, че това не е екзотика, още повече когато видиш жена в небето, защото  нежната армия там става все повече.

Отвъд небето Соломаха има и друга страст- пак висока- планините и ските. Обожава снегът. И двете си момичета. Адреналинов тип е, за който летенето е начин на живот.

И високо в небето или планината намира истинското потвърждение на думите на Ричард Бах: „Най-добрият начин да се отплатиш за един красив момент е да му се насладиш“.

За пилота Малина Петрова Соломаха това е житейска философия.