Реликва от Одринската епопея пази казанлъчанин
Реликва от Одринската епопея пази казанлъчанин / Деляна Бобева

Уникална  реликва, спомен от Одринската епопея пази в дома си 55 годишният казанлъчанин  Димитър Неделчев.

Фамилната ценност – избродирано в червено и зелено малко памучно каре е последното нещо, което рода на Димитър запазил като скъп спомен от своя прадядо- Станьо Койчев от старозагорското село Нова махала.

Карето , с надпис: За спомен, Одрин 13-ти март 1913 година е изработено от българката от Одрин- Райна, в чийто семейство като освободител бил посрещнат Станьо.

То било личен дар от благодарното българско семейство към освободителя  от България.

Историята на сувенирното каре семейството на Станьо Неделчев научило от  първото и последно писмо, което получили от доброволеца в Междусъюзническата война. 

В него Станьо пишел също и за уменията като бойци на турците. Определял ги като "добри войници в крепостен бой", тъй като имали силно развито стадно чувство,  но "лоши и слаби в открито сражение".

Три месеца, след като в Нова махала получили посмито от Станьо,  семейството  му било уведомено, че Станьо загинал  от застигнал го куршум при една от атаките на Одрин.

 И до днес наследниците му не знаят къде е гробът му, нито пък са правили опити да издирят наследници на семейството на Райна, избродирала  одринския спомен в каре.