Рехав протест на майките в Стара Загора
Рехав протест на майките в Стара Загора / DarikNews.bg

Близо 20 старозагорски майки се събраха на протест с искане за увеличаване на майчинството и детските надбавки.

Парите, които получаваме за втората година от майчинството, са крайно недостатъчни, за да отглеждаме децата си. Ето защо, настояваме те да се обвържат с минималната работна заплата, обясни Красимира Златанова, която дойде на площада пред общината заедно с 2-годишния си син Кристиян. Една от предпоставките за по-висока раждаемост е увеличение на доходите, категорична е младата майка.

Рехав протест на майките в Стара Загора
netinfo

За съжаление, работодателите се отнасят зле към нас. Само като чуят, че сме майки, не желаят да ни наемат. Не ни дават шанс за реализация, а ние сме мотивирани да работим по-добре и по-качествено. Ето защо, протестът ни не е само за пари, а е комплексен:срещу липсата на отношение, на условия и най-вече заради ниските доходи, заявиха протестиращите майки. Ние не искаме да напускаме България, искаме да отгледаме децата си тук, но явно тази държава ни принуждава да си тръгнем от нея, така както направиха хиляди български семейства, добавиха недоволните родители.

Те заявиха, че подкрепят напълно исканията, внесени в отворено писмо до: МС, НС, МТСП, Президент и всички парламентарни групи.

1. Да се намали периодът на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца,така, както бе въведен през 2014г. Дори той ощетява майките,намиращи се в началото на тяхната кариера,тъй като те със сигурност имат увеличение на първоначалната си заплата в предходните 2 години.В другия случай те все още не са натрупали такъв стаж слизайки от студентската скамейка, а им предстои цял живот осигуряване на все по-висока заплата.Тази средства директно се отнемат от осигурените майки без каквото и да е правдоподобно основание.
2. ОБВЪРЗВАНЕ на МРЗ с размера на обезщетение,което получават майките в периода между първа и втора година на детето,което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения,на възраст в която децата не са изградили своя имунитет и боледуват често
3. Увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.
4. Осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини,задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини.
5. Осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ.
6. Адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца.Осигуряване от страна на държавата на финансиране коригирането на програмите за майчино и детско здравеопазване с поемането на всички необходими и изисквани от докторите изследвания.Подсигуряване на нужното количество ваксини,съобразно данните за раждаемостта в страната, които да са одобрени от ИАЛ,а не внесени и прилагани незаконно върху децата ни без да са тествани.
7. Осъвременяване обезщетенията за деца в неравностойно положение съобразно актуалния размер на МРЗ
8. Поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недоносените деца до навършване на 3 години- изследвания, логопед, психолог, рехабилитатор и други специалисти, нужни за пълноценното детско развитие и интеграция при установяване на нарушено такова.
9. Осигуряване на реална възможност с уведомителен режим за прилагане и възползване от гъвкаво работно време при отглеждане на деца до 8 г. възраст.
10. Финансиране осигуряването на безопасни условия за пребиваване на децата в детски градини и училища. Подновяване настилките на спортните игрища в училищата с безопасни такива.