Разкриват тайните послания, скрити в творбите на Микеланджело
Разкриват тайните послания, скрити в творбите на Микеланджело / Dariknews.bg,архив

В Стара Загора ще бъде представена книгата „Копие, захвърлено с любов" - едно себеразкриване на ренесансовия гений. Специалната презентация на тайните послания, скрити в творбите на Микеланджело Буонароти е на 23 април от 18.30 часа в художествената галерия.

Изящното издание „Копие, захвърлено с любов", което излезе по повод 450 годишнината от смъртта на Микеланджело Буонароти (1475-1564), ще бъде представено съвместно от Библиотека „Родина", Регионална библиотека "Захарий Княжески", "Издателска къща „Персей" и Художествена галерия - Стара Загора. Входът е свободен.

В кулминацията на Маратона на четенето ще бъде направена специална презентация, посветена на Микеланджело Буонароти, от литературния критик и съставител на книгата Пламен Тотев. Ще прозвучат и интимни стихове на ренесансовия художник.

Нагледно ще бъдат показани, с помощта на мултимедия, и тайните послания, скрити във фреските на Микеланджело - изображението на Господ като разрез на човешкия мозък (в Сикстинската капела), автопортрет на Микеланджело върху одраната кожа на св. Вартоломей във фреската „Страшният съд", портрет на любимия му Томазо (също там), скица с портрет на Витория Колона (голямата любов на художника) и др.

Множеството неизвестни около личния живот на Микеланджело продължават да човъркат любопитството, карайки и съвременните изследователи да търсят скрити послания в шедьоврите му или отговор на въпроса кой е бил най-близо до сърцето му. Булото над някои от тези тайни повдига новата книга „Копие, захвърлено с любов" - едно себеразкриване на твореца чрез неговите стихове, писма, скулптури и фрески. Това е разказ от първо лице за големите любови и вдъхновения на гения - маркиза Витория Колона, младия Томазо деи Кавалиери. Книгата е богато илюстрирана с неговите прочути фрески от Сикстинската капела, както и с прекрасните му скулптури, картини и рисунки.