Яворово решава в коя община иска да бъде
Яворово решава в коя община иска да бъде / DarikNews.bg, архив

Референдумът за жителите на село Яворово, насрочен със заповед на областния управител Недялко Недялков, ще се проведе в неделя, на 8 юли.

338 жители на селото ще отговарят на въпроса „Съгласни ли сте село Яворово да се отдели от община Чирпан и да се присъедини към община Стара Загора?". Гласуването в деня на провеждане на референдума ще започне от 6 ч. и ще приключи в 19 ч. За целта е разкрита една избирателна секция в село Яворово - Клуб на пенсионера.

За да е валиден референдумът, участие в него трябва да вземат минимум 338 души, т. е. толкова, колкото са гласували на последните избори през 2011 г.

Общинската комисия отчита резултатите от гласуването през Централната комисия за местните референдуми в срок до 48 часа от предаването на последния секционен протокол.

При положителен вот на избирателите, областният управител в едномесечен срок внася писмен доклад в Министерския съвет относно исканата промяна. Министерски съвет приема решение, с което предлага на президента на Република България да утвърди исканата промяна.