Японците бавят сероочистките в ТЕЦ 2 фатално
Японците бавят сероочистките в ТЕЦ 2 фатално / netinfo

Японският консорциум,който изпълнява проект за рехабилитация на мощностите и изграждане на сероочистващи инсталации в ТЕЦ “Марица Изток 2”, е поискал нова отсрочка за екологичните съоръжения на 1-ви и 2-ри блок. Сероочистките трябваше да бъдат готови до края на тази година. Актуализираният график – до октомври 2008 год.- е напълно неприемлив, заяви изпълнителният директор на централата инж.Тодор Михайлов.

Съгласно европейските изисквания,от началото на следващата година рехабилитираните блокове не могат да бъдат пуснати в експлоатация без сероочистки.

Комплексното разрешително за работа на ТЕЦ “Марица Изток 2” изтича през 2009 год. Инж.Михайлов ще поиска от министъра на околната среда и водите задължителна промяна на фиксираните срокове ,както и поправка на технически грешки в документа.В противен случай съществува реална заплаха 6 от 8-те блока в централата да спрат работа.

3-ти и 4-ти блок в ТЕЦ “Марица Изток 2” трябва да излязат в рехабилитация поетапно през тази година.Стойността на “Японския проект” в “Марица Изток 2” е 226 млн.евро.

Подготвят се тръжни процедури за избор на изпълнител на сероочистващи инсталации за 5-ти и 6-ти блок.Тяхното строителство ще бъде финансирано с безвъзмездна помощ от програма ИСПА, заем от ЕБВР и собствени средства на централата.

Новият изпълнителен директор ще предприеме спешни мерки и за укрепване на финансовото състояние на ТЕЦ 2.Той ще поиска увеличение на цената на електроенергията,произвеждана в централата,до 5 % от 1 юли.