Проф. Овчаров с наградата  проф. Александър Фол
Проф. Овчаров с наградата проф. Александър Фол / netinfo

 

Професор Николай Овчаров е тазгодишният носител на наградата за принос в опазването на тракийската култура и нейното проучване  „Проф. Александър Фол".

Призът се връчва за четвърти пореден път от кмета на Казанлък Стефан Дамянов, в рамките на провеждащите се в града Дни на тракийската култура.

Наградата на Овчаров се присъжда за  утвърждаването на туристическия маршрут „Перперикон- Долината на траките- Северна България"и за проучване и съхраняване културата на траките.

„ Това е колективна награда и и колективно признание ", отвърна в отговор на получения приз професор Овчаров.

В продължаващата днес научна конференция, посветена на проблемите и проучванията на тракийската култура, отличеният професор и неговите колеги доц. Кр. Лещаков и д-р Здравко Димитров участват с доклад на тема: „Тракийските олтари от Перперикон".

 В научния форум участват водещи български археолози, траколози, научни работници, участници в различни археологически експедиции. Сред представените доклади са на професор Иван Маразов, ст.н.с. Мария Чичикова, консерваторът Китан Китанов и други.

 Във втория ден на Дните на тракийската култура,  които продължават и днес в Казанлък ще се проведе и Четвъртият национален боди арт пленер. На него художници и авангардисти от страната ще покажат своето виждане за тракийските следи върху телата на красиви момичета. Своеобразната експозиция- дефиле ще е по казанлъшките улици малко след 12 часа.

 От 14 часа в залата на ИМ „Искра" ще бъде представен и 4-тия том от сборника „Проблеми и развитие на тракийската култура".

 Дните на тракийската култура в Казанлък ще бъдат закрити тази вечер от 20 часа с демонстрация на тракийски бойни умения, дело на прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур".