/ Община Горна Оряховица
Православната църква почита паметта на Атанасий Велики. Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия. Св. Атанасий бил голям защитник на Православната вяра.

Участвал в Първия Вселенски събор, дето се показал с благодатно озарен ум в защита на вярата против ереста на Арий. На 28-годишна възраст, след смъртта на архиепископ Александър, е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия. За вярата преследван в изгнание 15 години.

Страдал при императорите Констанций, Юлиан Отстъпник и при Валент, по време на когото известно време се укривал в една гробница. Жителите на Александрия тъй настоявали да се върне епископът им, че императорът като се опасявал от бунт, се съгласил. В старанието си да се омиротвори църквата бил в постоянни спорове с еретиците. Починал в 373 година на 80 години.
 
На 18 януари църквата почита и Св. Кирил. Участвал на Третия Вселенски събор и изобличил еретика Несторий. Написал много книги в защита на вярата. Починал в мир в 444 година.

Името Атанас идва от гръцки език и означава „безсмъртен“. "Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта" - казват българите. В народните представиСвети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. Легендата разказва как Атанасий, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал:

"Иди си, зимо, идвай пролет". Според българската народна традиция наАтанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на роднини и съседи против лоши болести.

Перата на птицата задължително се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. На някои места в България на този ден се палят огньове, които всички прескачат за здраве.

На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат, няма да зарасне лесно. Не се вари боб и леща, за да не се разболеят децата. Стопаните гадаели по времето на Атанасовден дали ще е плодородна годината. Ако има много сняг, голям берекет се очаква. Имен ден празнуват Атанас, Атанаскa, Tанас, Hасo, Hася!