Повече от 50 000 пациенти ще пострадат от промените в позитивния лекарствен списък
Повече от 50 000 пациенти ще пострадат от промените в позитивния лекарствен списък / netinfo

Около 50 000 пациенти ще пострадат от решението на Здравната каса да се съкратят разходите по позитивния лекарствен списък. Според промените от 1 март болните от Паркинсон, глаукома и остеопороза ще трябва да доплащат в аптеките за лекарствата си.

"Близо 30 000 са болните от глаукома, 15 000 са с остеопороза, а 5000 страдат от болестта на Паркинсон. Това са официалните данни, но реално броят им е повече", коментира в интервю за Дарик радио председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир  Хасърджиев.

Той обясни, че до 200 лева ще трябва да доплащат пациентите с Паркинсон и остеопороза. Болните от глаукома ще трябва да приготвят близо 30 лева, за да закупят нужните лекарства. 

"Не сме съгласни с това решение! Никой не се е консултирал предварително с пациентите. Изразихме несъгласието си пред институциите и те реагираха бързо. Внесли сме писмо до Комисията по прозрачност и Комисията по реимбурсен списък, водим и разговори с НЗОК. Надяваме се, че нещата развият в интерес на пациента", допълни д-р Хасърджиев.