Почти тройно увеличение на телефонните измами в областта
Почти тройно увеличение на телефонните измами в областта / Dariknews.bg, архив

Почти тройно са се увеличили телефонните измами в област Стара Загора за първите пет месеца на 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г., съобщиха от пресцентъра на полицията. От януари до май тази година в областната дирекция на МВР в Стара Загора са регистрирани 70 случая на ало измами. В същия период на миналата година броят им е бил едва 25.

Последната телефонна измама, регистрирана в полицията е от 15 май. 79-годишен мъж е подал сигнал във Второ районно управление, че е предал 3000 лева на непознато за него лице след като получил обаждане на домашния си телефон от лице, представило се за негов роднина. Непознатият заявил, че ще купува климатици, за които трябва да се даде капаро, което той не може да плати, тъй като бил извън града. Възрастният мъж се съгласил да плати капарото вместо него и около 12,00ч. пред блока, в който живее предал исканата сума.

Сценарият е един от петте най-разпространени, по които се осъществяват телефонните измами, предупреждават още от полицията. Останалите са „спешна операция", „внасяне на гаранция", „печалба от томбола или телевизионна игра", „доставка на колет с пари от чужбина".

От полицията припомнят, че не бива да се забравя, че спешната медицинска помощ в България е безплатна. Няма държавно или частно медицинско заведение, което да получава легални разплащания за извършени медицински дейности „на ръка" и в извън работно време". Освен това гаранции по досъдебни и съдебни производства се определят само в рамките на съдебни заседания! МВР, Прокуратурата и Съда не събират пари за гаранции „на ръка".Всичко друго са корупционни практики и участието в тях е престъпление, предупреждават още от ОД на МВР в Стара Загора.

От там съветват хората да не предоставят парични средства на непознати лица, без да са обсъдили това с близки, роднини или в краен случай със съседи, да не изпълняват указанията на лицето, което им се обажда да бързат със събирането на исканата сума и да държат слушалката на телефона „отворена" - това е начин жертвата на телефонна измама да бъде контролирана. В такъв случай трябва да се обадят на близките си от друг телефонен апарат, ако не разполагат с такъв, да потърсят съдействие от съседи.

В случаите когато по телефона се иска изтегляне на пари от банка, банковите служители трябва да бъдат уведомени за какво са необходими парите - те са предупредени за основните схеми за измами и ще посъветват теглещият пари какво да прави.

От полицията са категорични, че не бива да се дават пари назаем или като капаро за доставка на стоки, без разписка и свидетели. На лицето, изпратено да вземе парите трябва да бъде поискан документ за самоличност и да му бъдат записани личните му данни. При поискване на документ измамниците обикновено се отказват.

Освен това е препоръчително да не се участва в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им на непознати лица, независимо за какви се представят. Не бива да се участва в никакви форми на улични игри, реакцията трябва да е любезен отказ и след отдалечаване на безопасно разстояние е добре да се позвъни на телефон 112.

„Приемайки да „получавате и пренасяте пратки с неустановено съдържание" е възможно да станете неволен съучастник в извършването на престъпления. Вероятността това да се случва е особено голяма, ако Ви изпратят да получите пратка от възрастен човек или от дете, и в последствие искат от Вас да оставите пратката до крайпътен билборд, табела и др., но никога да не я предадете лично на „работодателя". При такива случаи незабавно сигнализирайте полицията!", предупреждават още органите на реда.