/ УМБАЛ
Пребазираното отделение по хемодиализа, което беше официално открито, отговаря на всички стандарти за лечение на пациенти с бъбречни заболявания, които подлежат на хемодиализа.

То разполага с 14 поста за лечение на пациенти с хронична и остра бъбречна недостатъчност, а следващата седмица ще бъде обявена нова обществена поръчка за закупуването на още 8 нови хемодиализни апарата. Средствата са осигурени от Министерството на здравеопазването.

Отделението по хемодиализа е разположено в бившето Отделение по физикална терапия и рехабилитация. На всички помещения е извършен цялостен основен ремонт, подменена е отоплителната инсталация и е изградено независимо от централното отопление за пациентите, нуждаещи се от хрониодиализа, което прави секторът енергийно независим от останалата част на лечебното заведение.

Ремонтът е на стойност 580 000 лева, а обзавеждането и оборудването на отделението, е на стойност 23 000 лева. 

Първото Отделение по хемодиализа в тогавашната Първостепенна болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ е създадено през 1977 г. и в сградата, в която се помещаваше до момента, не са извършвани ремонти, припомни директорът на УМБАЛ проф. д-р Йовчо Йовчев.

На официалното откриване на пребазираното отделение присъства министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.