Драматичен театър Стара Загора
Драматичен театър Стара Загора / netinfo
 
Министерството на културата обяви конкурс за директор на Драматичен театър „Гео Милев” в Стара Загора.
 
Кандидатите трябва да имат магистърска степен от завършено висше образование в направление „Театрално изкуство”, „Филология” или „Философия” и да докажат минимум 3-годишен професионален опит. Те трябва да представят концепция за развитието на културния институт през следващите 4 години.


Конкурсът се провежда чрез разглеждане на представените документи и концепция за развитието на Драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора и събеседване.
 
Документи за участие могат да се подават до 21 септември, включително.
 
Театърът в Стара Загора е на повече от 130 години. Първи наченки на театрална дейност под ръководството на даскал  Петър Иванов, с участието на Кольо Ганчев и неговия оркестър, датират от 1870 г. Към настоящия момент ДТ "Гео Милев" е водещ театрален институт в региона и събирателен център на културни събития. Разполага с две игрални пространства – голяма сцена (300 места) и камерна сцена (49 места), които дават възможност за разнообразни театрални форми, както и за други сродни дейности – конференции, концерти, фестивали, срещи и др. Съвременната театрална политика на ДТ "Гео Милев" е ориентирана към отваряне и обогатяване на собственото културно пространство.В репертоара са включени класически, съвременни и експериментални заглавия от българската и световната драматургия. Театърът работи съвместно с други културни организации и институти на местно и национално ниво.
На сцената на ДТ "Гео Милев" са се формирали и продължават да се развиват не едно поколение театрали. Градът се гордее с актьорите Ружа Делчева, Наум Шопов, Васил Михайлов и много други, които са се родили и творили в Стара Загора и чиито професионализъм остава с емблематично значение за българския театрален летопис.