Новите управляващи с нова транспортна философия за общината
Новите управляващи с нова транспортна философия за общината / netinfo

Конкурсът за обслужване на градските и междуселищните автобусни линии в община Стара Загора, насрочен за тази сутрин, не се проведе. Датата беше определена в заповед на вр.и.д.кмет Тихомир Димитров от 7 ноември, а търгът бе отлаган повече от две години от предишната общинска администрация.

На заседание миналата седмица общинските съветници от мнозинството отказаха да излъчат представители в тръжната комисия и напуснаха залата. Водачът на групата на партия ГЕРБ Велизар Балабанов обясни това действие с “предопределеността на победителя в конкурса”. Той декларира намерението на новите управляващи да проведат нов конкурс с условия, които ще равнопоставят всички бъдещи участници, и с пакети, в които автобусните линии ще бъдат разпределени справедливо. В условията, определени със заповедта на Тихомир Димитров, автобусните линни бяха разпределени в два пакета: единият съдържаше печеливши дестинации /според мнозинството/, а другият- изцяло губещи.

Тръжни документи за участие в конкурса са закупили 3 фирми. Една от тях се е отказала /заради неравнопоставеност на участниците/ и е подала жалба до общинската администрация. Макар и със закъснение, жалбата на ЕТ “БИВИЕМ-Банко Иванов” вече е придвижена до Административния съд , а първото заседание е насрочено за утре, съобщи адвокат Александър Желязков от партия “Новото време”.

От мнозинството в старозагорския Общински съвет обещават, че конкурс за отдаване на автобусните линии на частни превозвачи ще има. Той ще бъде насрочен, когато се обсъдят промените в транспортната схема на града.

“Удължаването на магистрала Тракия до Стара Загора налага нова философия на транспорта в общината”, смята арх.Иван Иванов – председател на ПК по териториално и селищно устройство в Общинския съвет. До няколко години градът ни ще бъде изправен пред тежките проблеми със задръстванията в големите мегаполиси. За да не допуснем това да се случи, трябва да използваме максимално изградената инфраструктура и да започнем веднага нейното доизграждане, убеден е арх.Иванов:

Този процес се бави вече две години и половина. Няма нищо фатално в неговото отлагане с още няколко месеца, заяви арх.Иванов.