Николай Тонев в съдебна битка за интересите на Гълъбово
Николай Тонев в съдебна битка за интересите на Гълъбово / БТА

"Всичко, което правя, го правя за жителите на Гълъбово и за институцията, която представлявам. Невярна е изнесената в медиите информация, че обвинението срещу мен е за неизпълнение на обществени поръчки". Това каза в Стара Загора кметът на Гълъбово Николай Тонев.

"Обвинен съм в превишаване на правата ми  като кмет заради заповедта, с която забраних преминаването през града  на тежкотоварни  автомобили с маса до 10 тона, както и за нанесени щети на АЕS "Марица изток 1", каза Николай Тонев. Той уточни, че забраната се отнася  за мост, който е пред срутване, а заповедта е издал след решение на специално назначена комисия, която да прецени състоянието на моста.

"От тук нататък с въпросната фирма ще си общуваме само в съда", закани се Николай Тонев.

Адвокатът на Тонев Александър Желязков заяви, че въпросът ще се реши генерално чрез закона за собственост в България.

"Според  закона за собствеността всеки собственик, на когото с неоснователни действия се пречи да упражнява пълноценно правото си на собственост, може да се защити по съдебен ред. Затова ние взехме решение да образуваме гражданско дело по закона за собствеността срещу  търговското дружество АЕS "Марица изток 1". В хода на делото ще бъде установено дали община Гълъбово има право, ще бъде направена независима експертиза , както и цялостна проверка за състоянието на съоръженията", каза още Александър Желязков.

Кметът на Гълъбово Николай Тонев трябва да даде писмени обяснения по обвиненията най-късно до 28 август.