Над 6500 старозагорци възстановиха здравноосигурителните си права
Над 6500 старозагорци възстановиха здравноосигурителните си права / НАП

Лицата с прекъснати здравноосигурителни права могат да ги възстановяват след заплащане на всички дължими вноски за последните 5 години (60 месеца).

Над 6500 жители от Старозагорска област се включиха отново в системата на здравното осигуряване през последното тримесечие на 2015г. Апелираме към всички, които възстановиха здравните си права по-евтино в края на годината, да не забравят да заплатят месечната вноска за здраве от 16,80 лева. В случай, че пропуснат един месец рискуват отново да са с прекъснати здравни права и ще трябва да платят вноските си за пет години назад.

Трябва да се има предвид също, че когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски не лишава осигуреното лице от осигурителни права.
Напомняме, че преди да платят дължимите си вноски, хората с прекъснати здравноосигурителни права трябва да са подали и Декларация образец 7. Не трябва да се забравя също и че, ако лицата имат по-стари задължения, преди да платят дължимите вноски, трябва да подадат заявление (2а), в което да опишат поредността на погасяване на дълговете си за здраве. В противен случай преведените пари ще отидат за покриване на най-старите им задължения, ако имат такива.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравноосигурителния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях.

Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, клиентите на НАП могат да получат на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор и в офисите на НАП в Стара Загора и Казанлък.