Дават допълнителни 300 000 лв. на Бургас за личен асистент
Дават допълнителни 300 000 лв. на Бургас за личен асистент / БГНЕС архив
От 1 април, новата социална услуга „Асистентска подкрепа“, стартира като държавно делегирана дейност
Общинският съвет в Стара Загора трябва да реши дали да даде съгласие за създаване на социална услуга „Асистентска подкрепа“ като държавно делегирана дейност.

Тя е определена като нов вид в Закона за социалните услуги. Целта е помощ за хората в невъзможност за самообслужване да упражняват основните си права, да имат възможности за избор, за независим живот, активно включване и участие в обществото, както и достъп до услуги и дейности.

Асистентът полага почасови грижи в домашна среда и получава възнаграждение.

С Решение на Министерски съвет са определени финансовите средства за издръжка на делегираните от държавата дейности, финансирани със средства от държавния бюджет при организирането и предоставянето на публични услуги. За социалната услуга „Асистентска подкрепа“ тя е в размер на 3 985 лв., при натурален показател 19 993 за цялата страна.

„Предвид, че е осигурено от държавния бюджет финансиране на социалната услуга „Асистентска подкрепа“ от 2021 г., е необходимо Община Стара Загора, която ще отговаря за управлението и предоставянето й, да предприеме действия по създаването й, като социална услуга делегирана от държавата дейност, считано от 1 април“, е записано в мотивите на предложението до местния парламент.

В Отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в община Стара Загора към момента са подадени 674 заявления и са назначени 494 лични асистенти.