мобилен телефон
мобилен телефон / ThinkStock/Getty Images
 
76% от домакинствата в област Стара Загора имат достъп до интернет в домовете си, при 78.9% средно за страната. Отбелязан е отбелязан спад от 1.9 процентни пункта спрямо предходната година, информират от ТСБ-Югоизток.
 
По относителен дял на домакинствата с достъп до интернет регионът се нарежда на 17-то място в страната. Най-висок е относителният дял на домакинствата с достъп до интернет в област София (столица) - 90.8%, а най-нисък в област Видин - 44.8%.
 
61.7% от населението на възраст между 16 и 74 навършени години в област Стара Загора използва интернет всеки ден или поне веднъж седмично.
 
Мъжете са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с жените-62.2% от мъжете и 61.2% от жените, но този дял е по-нисък от средния за страната, съответно с 8.4 и 6.6 процентни пункта.
 
Значителни са различията при редовно използващите интернет в област Стара Загора по образование. Докато 88.7% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, то едва 22.8% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя. Редовно използващите интернет със средно образование са 63.1%.
 
Резултатите показват, че относителният дял на лицата от областта, използващи услугите на електронното правителство в България през последните 12 месеца, е 24.1% при средно 26.9% за страната. В отделните области този дял варира между 50.3% за област София (столица) и 3.7% - за област Добрич.