/ БГНЕС
По-висок данък ще заплащат собствениците на автомобили над 15 години в община Стара Загора от догодина.
 
Между 10 и 12 % по-висок данък за старите коли?

Готвеното завишаване на налога от администрацията обаче ще бъде възможно най-ниската ставка въз основа на екологичната компонента. В парично измерение това означава завишаване между 5 и 10 лева, увери председателят на ПК по бюджет и финанси в Общинския съвет Деян Димитров.
 
В момента се правят необходимите изчисления, а окончателното решение ще вземе местния парламент на декемврийската сесия. Доходите на хората не са особено високи и затова съзнаваме, че няма смисъл данъкът да бъде в размер, който ще затрудни домакинствата, посочи Димитров. За колите под 15 години пък се предвижда леко намаление, което ще се усети при най-новите возила.

119 908 в са регистрираните автомобили в цялата Старозагорска област. За миналата година те са били 119 402.

Данъкът върху старите автомобили ще се увеличи

По-високи данъци за собствениците на автомобили с ниска или никаква екологична категория са заложени в новата формула за изчисляване на данък МПС, одобрена от правителството чрез промени в закона за местните данъци и такси. След приемането на закона общинските съвети трябва да определят коефициентите за възраст и за екологичност на автомобила.
 
С до 30% по-висок данък върху старите автомобили от догодина

Димитров припомни още, че от януари до края на месец март догодина старозагорци ще трябва да декларират колко са реалните ползватели на жилищата.
 
Това ще позволи да се направи по-точна сметка за новото разпределение на такса смет, което се предвижда да влезе в сила евентуално през 2021-2022 година. Тя ще се определя на база реални ползватели на всеки жилищен имот, а не както досега на база квадратурата му.