Стара Загора
Стара Загора / netinfo
Размерът на такса смет ще бъде синхронизиран с европейското и държавното законодателство, което ще промени досегашната формула за изчисляване на таксата битови отпадъци. „Ще се заплаща на база размер на имот и брой обитатели, както от физически така и за юридически лица. Това ще е дълъг процес, защото промените в Закона за местните данъци и такси, ще доведе до подаване на нови имуществени декларации, които да упоменават и брой ползватели на даден имот“, поясни председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.

Той коментира и предстоящите промени на данъка за автомобилите, като бе категоричен, че Общинският съвет в Стара Загора не би приел максималния допустим размер на увеличението на налога. По предварителни изчисления, увеличението ще е от 10-12%, което за 20-годишни автомобили би означавало около 10-16 лева повече.

На ноемврийското заседание на местния парламент утре ще се гласува на първо четене Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора. Предложението на администрацията ще даде възможност за ползване на плувния басейн и сауна в пакет, което ще бъде по-изгодно за посетителите на спортното съоръжение-карта с 8 посещения от по 1 час ще струва  32 лева. Останалите административни такси няма да бъдат увеличени драстично.

По настояване на кмета на село Ракитница, ще бъдат прекратени правомощията му. Ще бъде избран нов ръководител на населеното място до провеждане на местни избори и полагане на клетва от нов кмет.

В дневния ред на редовното заседание на Общинския съвет в Стара Загора за ноември влизат над 60 предложения.