/ Dariknews.bg
Националният омбудсман Мая Манолова и зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева ще се срещнат с лекари, медицински сестри и с ръководството на УМБАЛ-Стара Загора. 

Поводът са множеството жалби, подадени от пациенти до Манолова за състоянието и работата на лечебното заведение, както и  опитите на ръководството да възпрепятства участието на медицински специалисти в протестите за повишаване на заплатите им. Националният омбудсман ще бъде в болницата в първите дни на април.

Този следобед Манолова присъства на протеста на медицинските специалисти в Казанлък. По-рано през деня тя се срещна със старозагорци, пострадали от дейността на банки, колекторски фирми и фирми за бързи кредити.

“Хората, които са във финансово робство се увеличават, безобразията на фирми за бързи кредити и банки нямат край, а единственият начин този проблем да бъде решен е чрез нов законопроект”, коментира омбудсманът.

Тя припомни, че екипът й вече е изготвил законопроект, който е внесен за разглеждане в Народното събрание. Текстът е  в полза на гражданите, а в него се дава гаранция на пострадалите, че съдът служебно ще следи за наличието на неправомерни клаузи в договорите и в случай, че такива бъдат открити те ще бъдат обявявани за нищожни и няма да бъдат плащани.

Чрез втората промяна  длъжникът може да прекрати принудителното съдебно изпълнение. Депутатите обаче внесли друг вариант на законопроект, който според Манолова защитавал банките, въпреки че страната ни се намира в наказателна процедура от страна на Европейската комисия.

„Комисията следи и ако България не направи адекватни промени в законодателството ще има и имуществени санкции. Те ще бъдат заплатени от българските граждани”, предупреди националният омбудсман от Стара Загора.