Магическите ритуали на българина представя гостуваща изложба в музея
Магическите ритуали на българина представя гостуваща изложба в музея / DarikNews.bg

Ритуалните практики от повратните периоди в живата на човек, прилагани от българите през 19 и 20 век, ще покаже изложбата на Кюстендилския регионален исторически музей, който ще гостува на Стара Загора от 30 ноември.

На четвърто ниво в Старозагорския музей вече се подрежда експозицията „Човешкият кръговрат - мит и вечност", която старозагорци ще могат да разглеждат до април месец.

„Идеята ни е да покажем, че връзката между човека и природата е факт. Както има кръговрат в природата, така има и в човешкия живот - раждане, детство, юношество, зряла възраст и старостта. Тези периоди от човешкото съществуване сме показали в нашата изложба, като между юношеството и творческата, зряла възраст сме поставили един друг важен период от живота - сватбата. Илюстрирали сме ритуалните обреди от всеки етап на живота. Всеки ритуал има своя символика", представи накратко изложбата етнологът гл. асистент Веска Спасова от Кюстендилския музей.

Раждането на човек в изложбата е представено със старите представи и митологеми трите орисници, назовавани още „нареченици", които определят съдбата на детето край неговата люлка, които определят за кого ще се ожени детето, каква професия ще има и колко дълго ще живее то.

В изложбата са подредени и атрибутите необходими при ритуала първо къпане, което се приемало за магия с която се осигурява здраве и късмет. Включени са и други елементи от българската обредност, чиято цел била да предпази малкото бебе и майката до 40 ден, когато те се вярвало, че са изключително уязвими от вредни въздействия.

Представени са и сватбени ритуали, бабуването, простъпулката, чрез която се гадае каква професия ще има детето, както и огнището, в качеството му напраг между дома и невидимия свят и въздействието на силите, унищожавано от огъня.

Експонатите от изложбата са около 600, част от тях са облечени на изкуствени манекени.