М. Минчев: Не сме по-различни от останалите народи по света
М. Минчев: Не сме по-различни от останалите народи по света / DarikNews.bg, Невена Божкилова

За първи път в Стара Загора бе показана фото-изложба от личния архив на Максим Минчев - генерален директор на БТА. Снимките илюстрират една малка част от пътешествията на Минчев, който представи в града на липите своята нова книга "47 по Гринуич". Авторът е посетил 109 различни държави в 4 континента. Именно тези негови пътешествия са го направили още по-голям българин. По думите му ние, българите, не сме по-различни от останалите народи по света. Не сме нито по-малко любознателни, нито по-малко културни, нито по-малко толерантни. Но от друга страна живеем с убеждението, че сме богоизбран народ. И въпреки всичко много е трудно да накараш българина да се захване с нещо, което ще даде плод след години. Например маслиновото дърво дава плод чак след 20 години. В България има благоприятни места за отглеждане на маслини, но това не се случва, защото търсим бързи резултати, коментира Минчев.

В книгата "47 по Гринуич" са събрани 35 разказа от 35 различни краища на света, илюстрирани с рисунки на известния художник Греди Асса. „Откривателствата на Минчев и на останалите съвременни пътешественици са хората, които срещат по вече откритите места. В книгата изпъква умението на автора да центрира сюжета и много леко да каца на финала с някоя конкретна сентенция ", обясни председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев.

„Аз съм един щастлив човек, не защото съм посетил 109 държави, а защото съм видял много различни хора. Обичам да откривам света чрез хората. През цялото време сравнявам себе си с останалите народи - какви са те, как изглеждат, с какво се хранят и т.н.", разказа Минчев.