Църквата празнува Кръстовден
Църквата празнува Кръстовден / Дарик - архив
Митрополит Киприан служи в храм "Св.Николай Чудотворец"
Православната църква отбелязва църковния празник "Въздвижение на Светия кръст Господен", наричан от народа Кръстовден.

Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан ще отслужи литургия за Кръстовден в храм „Св. Николай Чудотворец“, Стара Загора. Именно там, на тази дата, през 1996 година той е ръкоположен за йеромонах.

Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.

Кръстовден е - "Въздвижение на Светия кръст Господен"

Според църковното предание Света Елена - майката на император Константин Велики, се считала за ревностна християнка. Тя се отправила към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех. Намерени са били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбрало, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек. Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в главната Йерусалимска църква.

След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден /1 септември/ може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се "осветява" семето за посев.

В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът. (БТА)