На Кръстовден Силистра отбелязва своя празник
На Кръстовден Силистра отбелязва своя празник / silistra.bg

С Божествена света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, в съслужение с духовници от епархията, започва днес празничният за силистренци 14 септември - Кръстовден. За първи път преди повече от 150 години денят е отбелязан като Празник на Силистра с най-големия панаир в региона. Забраняван и прекъсван през годините, празникът на града отново е възстановен.

В 10.00 часа в зала "Версай" започва тържествената сесия на ОбС, по време на която ще бъдат отличени изявени личности от обществения живот допринесли с труда си за развитието на града. Званието "Почетен гражданин на Силистра" ще бъде връчено на дългогодишния кореспондент на БТА, журналистът Пеню Пенев. На днешното тържествено заседание ще бъде подписано споразумение за партньорство между община Силистра и община Сакурагава, префектура Ибараки, Япония.

Официалното тържество, посветено на Празничните дни на град Силистра и Денят Кръстовден - един от най-големите православни християнски празници, ще започне от 18.30 часа на площад «Свобода». Своя поздрав към гражданите и гостите на Силистра ще поднесе кметът на общината д-р Юлиян Найденов. За пръв път по негова покана, на сцената на площад „Свобода", ще бъде легендарният Джон Лоутън, заедно с рок динозаврите на българската музика - Б.Т.Р. Преди това, със свои изпълнения ще подгреят празничния дух и настроение младите таланти от групата „Blood sugar" към НЧ „Доростол 1870" с ръководител Иван Неделчев. Празнични фойерверки ще осветят небето над Силистра.