Конкурс ще определи кой да ръководи новия Център за наука, култура и изкуство
Конкурс ще определи кой да ръководи новия Център за наука, култура и изкуство / DarikNews.bg, архив

С гласовете на 29 заседатели бе прието от 1 юли да се обединят звената за извънучилищни дейности Младежки дом, Народна астрономическа обсерватория и Общински детски център.

За постигне на по-добри резултати при реализацията на общинската политика за обучение и възпитание на децата и младежите от Община Стара Загора, чрез организиране на извънкласни дейности в областта на науката, културата и изкуствата, е необходимо да се разшири обхватът на предлаганите клубни форми. Да се сформират нови такива, съобразени с разностранните интереси и потребности на децата, организирани в различни ансамбли, школи, формации, клубове, хорове и групи, с насоченост спомагаща за развиване на специфичните заложби на децата: народно пеене, театър, народно-приложно изкуство и етнография, журналистика, пиано,
танци и др., е записано в мотивите на администрацията.

Против предложението гласуваха шестима заседатели, пет се въздържаха от мнение. Според ръководителя на групата на БСП-ПБС Илия Златев аргументите на администрацията са неубедителни, липсва обосновка за финансиране и по думите му „вероятно се търси работа на определен човек или трябва да се отстрани някой неудобен". Зам.-кметът Иванка Сотирова отхвърли предположенията и бе категорична, че ръководител на новия Център ще се избере след конкурс, на който кандидатите трябва да защитят програма за работа.

Спор предизвика и другата част от предложението за оптимизиране на дейностите и промяна на числеността в определени структури. „С цел създаване на по-добра субординация и организация на работа на администрацията, предлагам следните конкретни изменения:
1. Закрива Дирекция „Административно обслужване".
2. Обособява Отдел „Административно-стопански дейности", Отдел „Административно обслужване на гражданите", Отдел „Административни бюра" и Отдел „Административно осигуряване на Общински съвет", като самостоятелни отдели в общата администрация, на подчинение на Секретаря на общината.
3. Увеличава числеността с 1 бр. на Отдел „Административно-стопански
дейности". С така направеното предложение числеността на Общинската
администрация се запазва на 332 бр", са сред посочените аргументи от вносителя Живко Тодоров.

Данните сочат, че от началото на мандата са освободени 60 служители, а 100 са назначени, коментира Николина Горова от ВМРО-БНД. Според нея за две години са освободени професионалисти, а са назначени хора без опит.