КинеДок
КинеДок / netinfo
Филмът на Елдора Трайкова „Кеймбирдж” ще бъде прожектиран по повод първия учебен ден в Комплекса за социални услуги за деца и семейства. Лентата ще се завърти от 15:00 часа.
 
1511 са първокласниците в Стара Загора

Прожекцията е част от КинеДок-нов вид международна общност, уникален по вида си филмов клуб, алтернативна платформа за дистрибуция, свързваща почитателите и създателите на креативно документално кино. В третото издание на платформата участват 16 нашумели и награждавани документални филма от Централна и Източна Европа, като те ще бъдат прожектирани на повече от 20 нетрадиционни локации във всяка от 8-те държави-участници. За пръв път в инициативата се включва и нашата страна.
 
Какво се сещате, когато чуете името Кеймбридж?
Евентуално повечето от нас правят асоциация с един от най-престижните университети в света. От няколко години името Кеймбридж предизвиква и друга асоциация, в не малко хора. 
Медиите започнаха така да наричат Долни Цибър – голямо село в Северозападна България, чието население 99 % е от ромски произход. Неговите жители правят впечатление със стремежа си към образование. 
Какво е да живееш в най-бедния регион на Европейския съюз?
Какво е да живееш със стигмата, че ромите са необразовани, а да си „пристрастен към училището”, „да си издигнал в култ ученето и да имаш много високи мечти и стремежи”?
Как се променя живота на хората в едно село в продължение на една година?
Какви са причините Долни Цибър да е мястото с най-голям процент на завършили висше образование?
Какво мотивира децата да учат, учителите да преподават, възрастните да изпращат децата си на училище?
 
Българският „Кеймбридж” е място, което ще ви изуми, ще ви разсмее, ще ви накара да се замислите, ще ви натъжи, но няма да ви остави да бъдете безучастни. Филмът проследява ежедневието на хората в Долни Цибър в продължение на една година и представлява човешки разказ за надмогването на ограничяващите условия и мотивацията на образованието.


Елдора Трайкова е кинодокументалист с над 40 филма зад гърба си. Много от тях са награждавани и аплодирани по целия свят. Самият „Кеймбридж” получи Наградата на град Пловдив на фестивала „Златен ритон” 2015.Авторът ще бъде гост на прожекциите на своя филм в КСУДС от 15.00, както и в Къщата на архитекта от 20.00 часа, което ще даде възможност на желаещите да зададат своите въпроси към Елдора Трайкова и да се включат в импровизирана дискусия, веднага след края на прожекциите.
 
Входът за прожекциите е свободен, а филмът е подходящ за всички възрасти.