От 28 прегледани за остеопороза в Ловеч 22-ма имат проблеми
От 28 прегледани за остеопороза в Ловеч 22-ма имат проблеми / dariknews.archive

На 20 октомври се отбелязва Световния Ден без остеопороза.

Асоциация „Жени без остеопороза“ предлага на желаещите старозагорци да измерят костна плътност на цена 10 лева. Необходимо е  предварително записване на тел.0884 71 44 39. Измерването е от 10:00 часа в сградата на РЗИ – гр. Стара Загора на ул. „Стефан Караджа“ 10, зала 105 на партера.

По традиция Световният ден без остеопороза има за цел да насочи общественото внимание и да провокира мерки в глобален и индивидуален аспект, с оглед да се ограничи разпространението на „тихата епидемия“, която неусетно, но безмилостно руши костите, а оттам и възможността за независим и пълноценен живот на болните.

За първи път акцентът на Световния ден без остеопороза е насочен не само към рисковите групи, здравните специалисти и административните звена в здравеопазването, но най-вече към широката общественост. Посланието е: за да преодолеем заболяването, което в миналото е съпътствало предимно възрастните хора, а днес вследствие на съвременния начин на живот се разпространява с размерите на епидемия, засягаща все по-млада популация, трябва да го познаваме!

За целта Международната фондация по остеопороза е разработила компактно ръководство „Това е остеопорозата!“, което занапред ще служи като ориентир какви мерки трябва да предприемаме от ранна възраст до старини, за да съхраним възможността да се движим и да живеем активно на всяка възраст.

Ръководството ще бъде представено по време на събитията за отбелязване на Световния ден без остеопороза, които се координират от Асоциация „Жени без остеопороза“ и се провеждат със съдействието на регионалните здравни инспекции в страната. В рамките на тези събития ще се представят презентации за профилактика на заболяването при мъже и жени; ще се предоставят информационни материали и тестове за определяне на личния риск.