о
о / iStock/Getty Images
За втора поредна година за местата в паралелките първи клас на училищата в Казанлък ще се кандидатства чрез електронна система.

Наградиха ученици в конкурс за есе (СНИМКИ)

Началната дата за кандидатстване - отваряне на електронната Система за прием - е на 30 май . До 9 юни включително родителите ще могат да подават заявления за първо класиране онлайн на https://school.kazanlak.bg  за първи клас и https://school.kazanlak.bg:8443 за подготвителни групи в училища.

Предимство тази година получават деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище, за което кандидатстват, независимо от постоянния/настоящия им адрес. Те автоматично се разпределят в първа група. Датата и часът на подаване на заявлението в електронната система не влияе на окончателното класиране.

Резултатите ще бъдат обявени на 12 юни, а записването на класираните деца ще бъде извършено от 13 до 18 юни, включително / без 17 юни поради провеждане на Национално външно оценяване в VII клас по БЕЛ и изискването външни лица да не се допускат в училищата/.

От 20 до 21 юни включително е срокът за кандидатстване за второ класиране, на 24 юни ще бъдат обявени  резултатите, а срокът за записване е от 25 до 27 юни включително. Срокът за кандидатстване за трето класиране е от 29 юни до 2 юли включително. Обявяване на класирането ще бъде на 3 юли, а записването ще бъде от 4 до 5 юли включително.

Пълният график за прием в училищата може да бъде разгледан на страницата на Община Казанлък в раздел „Дирекции и отдели“ – „Хуманитарни политики“ – „Образование“ – „Училища“, както и на https://school.kazanlak.bg  за първи клас и https://school.kazanlak.bg:8443 за подготвителни групи в училища. На посочените страници могат да бъдат разгледани и правилата, организацията и критериите за електронен прием в подготвителни групи и първи клас в общинските училища на територията на община Казанлък.

За родителите, които нямат достъп до интернет, директорите на училища ще създадат необходимата организация за подаване на заявления на място в работните дни от 30 май до края на периода на кандидатстване.