Експерти провериха процеса по дуално обучение в Казанлък
Експерти провериха процеса по дуално обучение в Казанлък / Dariknews.bg, архив

Експерти от Швейцария, работещи по дуалното образование и техни български колеги посетиха Казанлък, за да се запознаят на място с работата по въвеждането на дуалното образование в местните училища и фирми.Делегацията бе водена от Петя Евтимова- ръководител на Швейцарския проект за дуално образование у нас и бивш зам.министър на образованието. За първа година проектът се реализира в ПГ „Иван Хаджиенов". Партньори по проекта са трите местни фирми- „Арсенал", „М+С Хидравлик" и „Гуала Клоужърс груп".

На този етап резултатите са обнадеждаващи, а учениците доволни, обобщи впечатленията си от видяното в двата дни на посещението на експертите в Казанлък, Петя Евтимова. Тя изрази надежда, че първите позитивни резултати от новата система на обучение, съчетаваща теория в училище и практика на конкретно работно място, ще бъдат налице в следващите 4-5 години. Учениците са доволни от възможността да имат и доходи, докато учат, както и от начина, по който ги приемат в самите трудови колективи, допълни тя.

Казанлъшката ПГ „Иван Хаджиенов" е едно от двете училища в България, след специализираното училище по млекопреработване в София, които тази година за първи път работят по Швейцарския модел на дуално образование.

Тя изрази надежда, че през новата учебна година общият брой на училищата , работещи по този модел , да стане 10. По думите й,реални са шансовете на казанлъшката Професионална гимназия да се превърне в първото училище в страната, което изцяло обучава учениците си в системата на дуалното образование.

Вече е заявен интерес за прилагане в училището и на Австрийския модел на дуално обучение за две от паралелките в казанлъшката гимназия- по газова техника и мехатроника. Реална е възможността това да стане още от новата учебна година, стана ясно след срещата.

Две са паралелките в момента, с ученици от 9 и 11 клас в ПГ „Иван Хадженов",които се обучават по Швейцарския модел на дуално образование.3,5 млн. швейцарски франкаполучава България пот Швейцария за въвеждане на дуалното обучение в професионалните училища в страната.