До 15-ти октомври казват агентите в регионалните медии
До 15-ти октомври казват агентите в регионалните медии / Д. Бобева

Над 3500 са обявените сътрудници на Държавна сигурност от 2007-ма година до сега, проверените за принадлежност са над 100 хиляди лица.
Това съобщи в Казанлък Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата.

По думите й, за последните 6 месеца посещаемостта в читалнята към Комисията се е увеличила с 2/3, като средно по 300 писма и заявления месечно се получават с искане за четене на различни документи. Това според Бончева е „ясен знак, че темата за досиетата и принадлежността към структурите на репресивния апарат в комунистическа България, се е превърнала в тема".

Осем са подадените жалби срещу Комисията по досиетата за последните 6 месеца, като до момента няма нито едно отменено нейно решение.
20 са приключените до момента дела срещу Комисията, като нито едно не е в неин ущърб. 35 са влезлите в сила присъди по приключени от ВАС дела.

До 15-ти октомври Комисията трябва да обяви принадлежността към ДС на работещите в регионалните медии.
За целта още в началото на юли до техните ръководства са изпратени 113 писма, но до момента са получени отговори с цялата номенклатура само от 78 от тях.
За разлика от преди, сега сме решени да приложим и административни наказания- глоби за всички, които не се съобразят с писмата ни, заяви членът на Комисията по досиетата Екателина Бончева.

До края на годината ще станат ясни и сътрудниците на ДС в служба ДАНС, както и тези от Външно министерство, сред дипломатите ни, заемащите дипломатически служби, генерални консули и заместник-ръководители на дипломатически мисии.

Екатерина Бончева бе в Казанлък по покана на съюз „Истина", за откриването на изложба, посветена на 102-та годишнина от обявяване Независимостта на българската държава и Деня на националния флаг- 22-ри септември.

Изложбата бе уважена и от Томаш Хробак- трети секретар в посолството на Чешката република у нас.

Бончева и журналистът от вестник „Дневник" Христо Христов представиха в Казанлък сборникът, дело на Комисията за разкриване на документи и обявяване на принадлежност на българските граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската армия- „Държавна сигурност-структура и основни документи".
Книгата разкрива документи и решения, основно от секретния отдел на Държавна сигурност, осветява работата на ДС с агентурния апарат и структурите на ДС за оперативен отчет, както и начините на вербовка на членове на БКП.

Сборникът дава възможност и да се проследи пътя на развитие на Държавна сигурност, свързан със строго секретните Б-решения и какви са последствията от тях.

Първият подобен сборник, издаден от Комисията е „Държавна сигурност и връзките й с КГБ". От него става ясно, че България е бил единствената социалистическа държава, на чиято територия руското разузнаване КГБ има две свои официални представителства - в София и Варна.