Директорите на Многопрофилните болници в Чирпан и Казанлък ще съдят НЗОК
Директорите на Многопрофилните болници в Чирпан и Казанлък ще съдят НЗОК / Sofiq Photo Agency, архив

Директорът на Могопрофилната болница в Чирпан доктор Неделчо Тотев е категоричен, че ще заведе дело срещу Националната здравно осигурителна каса, заради неизплатените средства от делегираните бюджети.

Според доктор Неделчо Тотев делото е единствения изход, за да се излезе от тази ситуация. Вече са изчерпани всички възможности за нормален диалог. До момента Здравната каса дължи 408 хиляди лева на Чирпанската болница. Доктор Тотев обаче все още не знае откъде ще вземе пари за разноските по съдебния иск.

"Риторичен въпрос. Не знам откъде ще взема пари, но трябва да намеря. В момента държавата ни извива ръцете като не плаща на тези, които й вършат работата и разчита на това, че ще проявяват разбиране, но фирмите не правят така - всички фирми си искат парите".

Трябва да извадя 4000-5000 лева от липсващите пари, да внеса държавната такса в съда и после да чакам касата да ми върне парите, допълни доктор Неделчо Тотев. Според него това е абсолютен парадокс - държавата вместо да плати сумата в законния срок, после ще трябва да плаща лихви и държавни такси.

Дело срещу Националната здравно осигурителна каса ще заведе и директорът на Многопрофилната болница в Казаклък доктор Кети Манолова. Юристите на здравното заведение са ангажирани с този въпрос и най-вероятно искът ще бъде внесен в съда следващата седмица. Доктор Манолова допълни, че още една фармацевтична фирма е спряла доставките за лечебното заведение в Казанлък.