дебат
дебат / Dariknews.bg
Да се създаде нова институция - Министерство на детето и семейството, настояха членове на неправителствени организации в Стара Загора. Дебат по темата се проведе едновременно в 12 града в България.

дебат
Dariknews.bg


“Министерството на труда и социалната политика не може да обърне нужното внимание на проблемите на децата и семействата в България. Имаме нужда от Министър на детето и семейството, който да фокусира вниманието на обществото, който да се застъпва за семействата и да предлага интегрирана визия на работата между институциите и нас, за които работата с деца е призвание”, каза Димо Димов, изпълнителен директор на Сдружение “Самаряни”.

дебат
Dariknews.bg


На обсъждането се изтъкна, че в България има над 20 различни нормативни и поднормативни акта, планове и стратегии, които регламентират подкрепа към семействата, а това в много случаи води до противоречия и пречки в институциите, смятат от неправителствените организации.

Сред възможните решения на проблемите в детските и семейните политики, освен създаването на ново министерство, е излъчването на Обмудсман на детето, посочиха от обединението на родители и професионалисти, работещи с деца и семейства.

дебат
Dariknews.bg


“Омбудсман на детето е реалност в много държави, при нас засега е само добра идея. Тя трябва да бъде подкрепена, защото детският омбудсман ще се застъпва за правата на децата и ще търси решение на проблемите, които родителите срещат. Необходимо е да има институция, която да следи качеството на работа на всички други институции, които се отнасят до децата и семействата”, каза Ивайло Ябълкаров, ръководител сектор “Услуги в подкрепа на семейството”.

дебат
Dariknews.bg


В Стара Загора лектори на дебата бяха Ганчо Илиев, изпълнителен директор на Сдружение “Свят без граници, Димо Димов, изпълнителен директор на Сдружение “Самаряни”, Мария Гинева, изпълнителен директор на Сдружение “Бъдеще за децата”, Ивайло Ябълкаров, Ръководител сектор “Услуги в подкрепа на семейството” и Ярослав Фогл, директор на Фондация “Дон Боско”.

Организатор в мащабен план е Национална мрежа за децата (НМД).