Пепеляшка
Пепеляшка / netinfo
„Цветята на малката Ида“ по мотиви от едноименната приказка на Ханс Кристиян Андерсен ще оживее на сцената на Държавна опера-Стара Загора на 2 април от 17,30 ч.
 
Героите в този красив танцово-театрален спектакъл са всички 220 малки възпитаници на Детска градина №10„Светлина“, сценарий и постановка – актрисата от ДГ“Гео Милев“  Елена Азалова, хореография, музикална среда и в ролята на Приятелката на Студента –  примабалерината на Държавна опера-Стара Загора Ромина Славова, в ролята на Студента – Ивелин Христакиев. Това е третият спектакъл на „Светлина“ в Операта след „Досване“/2013 г./ и „Пепеляшка“ /2016 г./
 
За новата продукция са ушити 180 нови костюми за децата и 40 ще се ползват под наем от Балетна школа „Па де Кре“. В оригиналната хореография на Ромина Славова е използвана валсова музика на Д.Шостакович и Фр.Шопен,  лайтмотив на спектакъла е валсът „Грамофон“ на Евгений Дога. Децата ще танцуват и на филмова музика – известният валс на композитора Ян Тирсен от филма „Невероятната съдба на Амели Пулен“, музиката на Дарио Марианели от филма „Ана Каренина“, мюзика на Дейвид Нюмън от анимационния филм „Анастасия“ и др. „За първи път работя по такава голяма продукция с деца. Организацията е доста сложна за напасване и синхрон, но малчуганите от „Светлина“, които никога не са се занимавали с балет,  са невероятно талантливи и отговорни. Огромно удоволствие е да работя с тях. А когато си стях и в градината, на човек не му се тръгва от това вълшебно място“ – казва Ромина Славова.
 
Приказната история на Андерсен ще бъде разказана с щастлив край. В сценария на Елена Азалова има Творец на сънища, Крал и Кралица на Царството на цветята, играе Куклата на Ида – Софи, има придворни цветя, влюбени цветя, феи-светулки, музиканти-цветя. Действието се развива по спомените на Студента, който преди години, докато е бил малък, е отвел приятелката си в Царството на цветята и тя е останала там. Ще има и двама малки артисти, които ще играят Студента и Приятелката му като деца.