Сливен
Сливен / Дарик Сливен
1 март е денят на Баба Марта, един от най-българските празници.
 
Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името ѝ е свързано с името на месец „март“. Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи - януари, февруари и март.
 
Януари и февруари са представени като братя с лют характер - Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.
 
Днес си връзваме мартенички за здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие. Според народното поверие, червеният цвят има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество, а белият символизира чистотата, невинността и радостта.
 
Обичаят за връзване на мартеница произхожда от древните българи, чиито ханове са връзвали мартеници на съплеменниците си за бойна сила, здраве и дълголетие.
 
Мартеничките се носят до 9 март - църковния празник на Свети 40 мъченици или до 25 март - Благовещение. Може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.
 
Баба Марта е символ на пролетта и на новия цикъл в природата.

Баба Марта бързала,
Мартенички вързала:
Морави, зелени,
Бели и червени!


Честита Баба Марта!