България може да загуби 2 хил.мегавата енергийни мощности
България може да загуби 2 хил.мегавата енергийни мощности / netinfo
Парламентарната комисия по енергетика ще проведе спешно заседание в енергийния комплекс Марица Изток до края на април. Депутатите ще обсъждат опасностите от закъснението в изпълнението на договорите за модернизация на мощностите ,особено в ТЕЦ “Марица Изток”2,както и на комплексните разрешителни за работа на централите,които са съобразени с екологичните изисквания на Европейския съюз.Енергийната комисия ще изнесе заседанието си в комплекса Марица Изток по идея на старозагорския народен представител от “Коалиция за България” Златко Златев.Той е поканил на срещата и министрите Румен Овчаров, Джевдет Чакъров и Асен Гагаузов.

Най-тревожно е закъснението в проектната готовност - около година.Вторият голям проблем е свързан със закъснение в изграждането на екологичните съоръжения.След 1 януари 2008 г. нямаме право да включваме в енергийната система на страната нови и рехабилитирани блокове без сероочистващи инсталации,ако това не е предвидено в комплексното разрешително, уточни Златев.

Най-лошият сценарий през 2008 год. ,ако не се наваксат закъсненията в рехабилитацията на съоръжения в Марица Изток, предвижда извеждане на повече от 2 000 мегавата от енергийната система на страната, заяви пред Дарик радио Златко Златев.

Той припомни,че догодина ще бъде наложен силно ограничителен режим на работа за централите,които нямат намерение да изграждат сероочистващи инсталации.Те ще продължат да работят още няколко години,но не повече от 2 хил.часа годишно /1 година = 8 760 часа/ . Това ще засегне и работата на ТЕЦ Марица Изток 1. Централата разполага с близо 200 мегавата мощност и се грижи изцяло за производството на брикети,което е част от социалните ангажименти на правителството.