Близо 70% от населението в Старозагорско е преброено
Близо 70% от населението в Старозагорско е преброено / DarikNews.bg, архив

67.7% от населението на област Стара Загора вече е преброено по елетронен път и чрез класическото преброяване, съобщи в предаването Дарик кафе директорът на Регионалното статистическо бюро Милена Караиванова.
За първите шест дни по класическия начин в областта са преброени 94 353 души, което е 27% от населението. Преброените в Стара Загора са 28 636 човека.


До момента до директора на ТСБ няма подадени сигнали за фалшиви преброители. Най-често срещаните проблеми са свързани с откриването на хората. Не е задължтелно, но е възможно, ако живущите на съответния адрес работят до късно, да оставят уникалния преброителен код на домоуправителя или съсед.


„В случай, че живущите не бъдат открити за преброяване, данните ще се търсят по административен път. Санкцията за отказ от преброяване е 120 лева за човек.
Карта - сграда се попълва задължително от преброителя, когато той посети съотвеното жилище. В случаите, когато жилището е еднофамилно, се попълва от самото домакинство чрез преброителя.
В случаите, когато става въпрос за жилищен блок или кооперация, картата се попълва в домакинство, което се преброява по класическия начин", допълни Милена Караиванова.


Освен преброяването НСИ и ТСБ продължават и ежегодните регулярни изследвания за домакинските бюджети и работната сила. При този вид проучвания не се изискват лични данни, обясни Караиванова и допълни, че се правят от служители на ТСБ, чиято легитимност се удостоверява със служебна карта, на която има име, подпис и печат.