/ netinfo
Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора връчи своите традиционни годишни награди. Отличията, разпределени в две основни категории - „Дарител на годината“ и „Читател на годината“,  са признание за най-изявените читатели, партньори и дарители, подкрепили културната институция през изминалата 2018 г..
 
Какво, къде, кога в Стара Загора

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ получи приз „Дарител на годината“
в категорията „Институции/компании, подкрепящи библиотеката“. Поводът - през 2018 г. като част от програмата си за социални инвестиции, „КонтурГлобал Марица Изток 3“ осъществи проект „Енергия за библиотеката“ и  в резултат на това съвсем скоро ще зарадва младите хора на Стара Загора със съвременна „тийн зона“.

Компанията изцяло обнови и обзаведе една от големите зали в библиотеката и я превърна в специално кътче за тинейджъри, пълно с книги и комикси, подходящи за тяхната възраст. Пространството за млади хора ще разполага и с отлична интернет свързаност, като по този начин чрез електронни четци ще предлага и друг, модерен достъп до знание и култура. То е съобразено с интересите на съвременните деца, като вземат предвид  и най-добрите практики и установени световни модели за работа с тийнейджъри.

награди библиотека
netinfo


Целта на реорганизацията и обособяването на „Тийн зоната“ е да се привличат все повече и повече млади хора в библиотеката, като им се предложи интересно съдържания по иновативен метод. Официалното откриване на новата „тийн зона“ предстои в началото на новата година, когато залата ще бъде  символично „подарена“ на младежите в града.
 
 По време на церемонията, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ връчи и специален приз за осмокласниците от езиковата гимназия в града, които началото на учебната година са осъществили своята инициатива „Дари книга, дари щастие“.

Вместо букети за първия учебен ден, децата събрират 60 книги и ги даряват на библиотеката. С награди бяха отличени и най-малкият читател, най-активният читател в „Детски отдел“, най-четящият тийнейджър, най-активният читател в Заемна за възрастни и най-възрастният читател