грамофонни плочи
грамофонни плочи / община Стара Загора
Над 5000 грамофонни плочи се съхраняват във фонотеката на отдел „Изкуство“ в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора.
 
Те са придобивани от 1960 година до 90-те години на миналия век и са ценен архив от народна, класическа, симфонична, вокална, инструментална, оперна и балетна музика, изпълнявана от известни български и чуждестранни изпълнители, а също и актьорски прочит на поезия и проза.
 
Библиотеката вече разполага с нов грамофон и с комплект от прибори и препарати за почистване и поддържане на виниловите носители на аудио записи, чрез които се гарантира запазване и удължаване на живота на плочите, а също и качественото възпроизвеждане на съдържанието им.
 
Техниката е закупена със събраните средства от проведения в началото на годината благотворителен концерт „С музиката на Моцарт“, организиран от Полина Влахова. В него участваха певците Светлана Иванова, Теодор Петков, Нели Нечева, Димитър Арнаудов, Даниела Нинева, Петър Янкулов, Ралица Василева, студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, ученици от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова”. Към събраните средства беше добавено и дофинансиране от бюджета на библиотеката.
 
Утре от 12:00 часа в отдел „Изкуство“ ще се демонстрират възможностите на нова техника за опазване и за съхраняване на колекцията от грамофонни плочи от фонда.
 
Събитието ще се излъчи онлайн на фейсбук страницата на регионалната библиотека.
 
Екипът на библиотеката разчита съхранението на грамофонните плочи да се случи с помощта на доброволци и призовава всички, които имат специално отношение към виниловите носители, да се включат в обработката им и подготовката за използването им.
 
От културната институция възнамеряват да съживят и една позабравена в годините услуга-слушане на музика в библиотеката.