900  лева заплата искат казанлъшки младежи. Родителите им-още повече.
900 лева заплата искат казанлъшки младежи. Родителите им-още повече. / netinfo
Месечен доход от 900 лева средно на месец би задържал повече млади хора в град Казанлък. Това показва социологическо проучване, направено в периода май – юли тази година от социологическа агенция СКАЛА, по поръчка на Общинския съвет в Казанлък. На такава сума биха се замислили, за да останат в града повечето младежи на възраст 14-29 години.

Според техните връстници от селата в общината личен месечен доход от 667 лева би бил достатъчен мотив, за да не търсят работа и живот на друго място.

С по- високи очаквания са техните родители, които смятат че месечна заплата от 972 лева би мотивирала децата им да не напускат града. За родителите на младежи, живеещи в селата тази сума е 775 лева месечно. Всеки трети младеж на възраст от 14 до 29 години от селата от община Казанлък не смята да напуска родното си място, докато по този начин мислят едва 11,5% от техните връстници от Казанлък.

40% от младежите от града и 35% от селата биха напуснали района, за да търсят по-висок жизнен стандарт, с цел по-добро образование и желана работа.

Според ръководителя на изследването Цветозар Томов, миграционните процеси от община Казанлък към големите градове и чужбина ще продължат в следващите поне 2-3 години.

Наличието на висше учебно заведение в града няма да е панацея за задържането на млади хора в него, каза още той.

34% от всички интервюиарани смятат, че правителството е основния фактор, от който зависи младите да не напускат общината. Мястото на личната инициатива за това е осъзнато от 18,25% от анкетираните.

38% от всички анкетирани 415 семейства от Казанлък и околните села смятат, че добрите лични връзки могат да помогнат на един млад човек да намери реализация в общината. Сред младежите до 29 години така мислят 40,4%.

Изследването е установило, че няма обратна връзка между тези, които са на власт в общината и тези, които са им я дали. 76% от анкетираните младежи и техните родители твърдят, че между общинските власти и и обикновените хора няма контакт.

На противното мнение са едва 24%.

Проучването е проведено сред 262 семейства в Казанлък, в които има деца и младежи на възраст 14-29 години и 163 подобни такива в села от общината.

Проучването не е представително за цялото пълнолетно население на общината. Обект на изследването в него са били младите хора във възрастта 14-29 години.