5 млн. лева дава правителството за новия парк, спортната зала готова до 3 години
5 млн. лева дава правителството за новия парк, спортната зала готова до 3 години / DarikNews.bg

5 млн. лева ще отпусне правителството за доизграждането на новия парк в кв. „Казански". Имотът, с площ около 40 декара, бе прехвърлен безвъзмездно на община Стара Загора от Министерски съвет на 10 февруари.

„С присъединяването на новите 40 декара паркът в кв. „Казански" ще се превърне в най-големия у нас, изграден след 1989 година-общата му площ ще бъде около 140 декара. В територията ще влезе и продължението на ул. „Христо Ботев", а конкурсът, с който ще се избере най-добрия проект за това, ще бъде обявен днес или утре. По този начин, до няколко месеца ще имаме технически проект, на базата на който ще се пусне процедурата за строителството на парка. След разговори с премиера и с финансовия министър стана ясно, че правителството ще отпусне 5 млн. лева, с които ще се изградят зони за спорт и отдих, зелени площи, атракции за възрастните и децата", обяви кметът Живко Тодоров по време на подписването на договора за безвъзмездно прехвърляне на имот - частна държавна собственост на община Стара Загора.

Предвижда се върху терена да бъде построена спортна зала за около 4000 души, с търговска част, офиси, магазини. Цената на спортното съоръжение ще е около 10-12 млн.  лева - външно финансиране и средства от местния бюджет. Предстои да се обяви процедура за избор на проектант и през следващите 3 години възнамеряваме залата да бъде построена, допълни кметът.

По думите му, следващите държавни терени, които община Стара Загора ще иска да придобие, са имоти на Старозагорските минерални бани. В момента е невъзможно там да се правят проекти или да се участва за финансиране по оперативни програми, тъй като и парковете, и езерото са държавна собственост.

Областният управител инж. Георги Ранов и кметът на Стара Загора Живко Тодоров подписаха договора за безвъзмездно прехвърляне на имот - частна държавна собственост, на Община Стара Загора. В залата на Областна администрация присъстваха още зам. областният управител Мариана Кръстева, зам.-кметът Йордан Николов, Николай Диков-председател на групата общински съветници от ГЕРБ в Общинския съвет.